Włochy jako kraj makaronu

Włosi powszechnie noszą miano „makaroniarzy”. Przezwisko bierze się z faktu, że dla obywateli Włoch, dzień bez makaronu jest dniem straconym. Makaron jest symbolem Włoch i z powodzeniem oficjalnie mógłby być produktem narodowym. O oczywistości makaronu świadczy nawet niejasna historia. Jedni historycy twierdzą, że pierwszy makaron powstał w Chinach, drudzy, że w starożytnym Egipcie.

Miłość do makaronu z kiełbasą

Włosi jednak twierdzą, że pierwsze udokumentowane wzmianki o makaronie są związane Rzymem. O tym, skąd pochodzi makaron, już wiemy. Jak powstała tak naprawdę receptura? Na ten temat legend jest wiele. Najpopularniejsza głosi, że makaron jest dziełem przypadku. Powstał na statku, na którym woda dostała się do worków z mąką. Po osuszeniu ładowni, powstały kawałki ciasta, którymi później nakarmiono niewolników.

Włosi są odpowiedzialni za powstanie ponad 300 rodzajów past. Nie wynika to z ich fanaberii czy braku czasu w życiu, jednak z pasji do gotowania i chęci urozmaicenia sobie włoskiego obiadu. Każdy rodzaj jest unikalny i posiada swoje walory, które są wykorzystywane do potraw. Długi i cienkie makarony są podawane wraz z rzadkimi sosami, grube makarony posiadające wypustki. Z tego względu makaron jest idealny do dań z sosami, który wpada do wypustek. Poniżej przedstawiamy dwa rodzaje najpopularniejszych gatunków makaronu. Są one najchętniej jadane przez Włochów, ale też najczęściej możne je spotkań na polskich stołach.

Spaghetti i penne

Spaghetti z to jeden z najchętniej jadanych gatunków makaronu. Jest on znany w każdym kraju na ziemi. Wywodzi się z Neapolu, a autorem jest Antonio Viviani. Bardzo mu dziękujemy. Spaghetti najlepiej się komponuje z lekkimi sosami, mięsem oraz owocami morza. Penne jest również najpopularniejszym gatunkiem makaronu. Wygląda on zupełnie inaczej niż makaron spaghetti. Gatunek ten wywodzi się z południowej części Włoch. Jest wybierany do popularnego dania penne all’arrabbiata. W Polsce doskonale odgrywają swoją rolę w zapiekankach. Dzięki niemu polska zapiekanka makaronowa z serem i kiełbasą posiada prawdziwy włoski charakter.