Szkolne drugie śniadanie to bardzo ważny posiłek w codziennej diecie. Wielogodzinne zajęcia szkolne są dla dziecka męczące i wymagają pokrzepienia. Niestety często nudne kanapki lądują zapomniane w plecaku i zostają zamienione na słodycze ze sklepiku. Jakie przekąski możemy przygotować dla dziecka, by były zarazem zdrowe, pożywne i smaczne?
Bento – japoński pomysł na śniadanie
Bento to japońskie pudełko do przechowywania śniadania. Jest kolorowe, składa się z kilku modułów i w środku wypełniamy je pysznymi przekąskami. Tak naprawdę tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza – w środku mogą znaleźć się owoce, ryż, pokrojone warzywa. Ważna w tym wypadku jest także forma, dzięki której nawet największy niejadek skusi się na drugie śniadanie.
Smoothie owocowe
Choć kojarzy nam się bardziej z pracownikami korporacji dbającymi o figurę, dzieci uwielbiają owoce zmiksowane z jogurtem. Latem wykorzystaj sezonowe, zimą – mrożone bądź przetwory. Taki koktajl możesz przelać do ciekawego słoika i dołączyć słomkę. To zdrowy i smaczny dodatek do kanapki lub lekka przekąska.
Placuszki
W Internecie znaleźć możemy tysiące przepisów na placki niemal z wszystkiego. Nasza pociecha nie przepada za naleśnikami? Spróbujmy placów z dyni, cukinii, ziemniaków – na słodko i na wytrawnie. Gdy już dojdziemy do porozumienia, zapakujmy ulubiony zestaw dziecka do szczelnego pudełka zamiast bułki z szynką i serem.
Domowe słodycze
Nie wszystkie słodycze to najgorsze zło – jeśli tylko mamy chwilę czasu, możemy przygotować zdrowe ciasteczka lub batoniki z bakaliami. Przechowywane w odpowiednich warunkach zawsze sprawdzą się jako słodki dodatek.
Chipsy
Ale nie takie zwykłe, ziemniaczane, ociekające tłuszczem. Przecież możemy zrobić je we własnym domu i to w o wiele zdrowszy sposób. Pieczone bataty, cukinia, buraki, a nawet marchewka po odpowiednim przyprawieniu stają się świetnym zamiennikiem klasycznych chipsów i jednocześnie zdrową przekąską. Kto wie, może zyskają szersze grono zwolenników i Ty także zapakujesz je do torebki?